... vše o fyzikálním praktiku najdete právě na těchto stránkách
UK • MFF • KVOF
Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.
Obě strany předchozí revize Předchozí verze Následující verze | Předchozí verze Následující verze Obě strany příští revize | ||
zadani:106 [17.03.2016 14:23] Piešová Jaroslava RNDr. Ph.D. [Pokyny k měření] |
zadani:106 [ 4.02.2020 11:07] Valentová Helena doc. RNDr. Ph.D. [Pracovní úkol] |
||
---|---|---|---|
Řádek 10: | Řádek 10: | ||
===== Pracovní úkol ===== | ===== Pracovní úkol ===== | ||
- | - Měřením na rotačním viskozimetru zjistěte, zda jsou kapaliny připravené pro měření newtonovské. | + | - Pro newtonovskou kapalinu (glycerin) studujte ustálení systému při měřením rotačním viskozimetrem - změřte časovou závislost viskozity pro různé rychlosti deformace. |
- | - Pomocí rotačního viskozimetru určete viskozitu newtonovské kapaliny. | + | - Odhadněte chybu měření viskozity pro různé rychlosti deformace (na základě úkolu~1). |
- | - Pro nenewtonovskou kapalinu změřte závislost zdánlivé viskozity na rychlosti otáčení rotoru a graficky znázorněte. | + | - Změřte tokovou křivku pro glycerin pro několik teplot. |
- | - Změřte teplotní závislost viskozity glycerinu pomocí kuličkového viskozimetru v~oboru teplot od~25~°C do~35~°C. Graficky znázorněte závislost //η~=~η(T)//. Určete aktivační energii. | + | - Změřte teplotní závislost viskozity glycerinu v oboru teplot od 10 °C do 40 °C. Určete aktivační energii. |
- | - Pyknometrickou metodou určete hustotu glycerinu a~stanovte podíl vody v~glycerinu. Změřenou viskozitu glycerinu srovnejte s tabelovanou hodnotou. | + | - V~manuálním režimu určete rozsah použitelné rychlosti deformace pro škrob (při pokojové teplotě). |
+ | - Změřte tokovou křivku pro nenewtonskou kapalinu (škrob nebo tekuté mýdlo) při konstantní teplotě. | ||
+ | - Pyknometrickou metodou určete hustotu glycerinu a stanovte podíl vody v~glycerinu. | ||
Řádek 29: | Řádek 31: | ||
- Měřenými kapalinami jsou glycerin a škrob. | - Měřenými kapalinami jsou glycerin a škrob. | ||
- Pro měření pomocí rotačního viskozimetru je nutné mít v~kádince 600~ml vzorku. | - Pro měření pomocí rotačního viskozimetru je nutné mít v~kádince 600~ml vzorku. | ||
- | - Měření škrobu začněte s rotorem L3, rychlost otáčení volte cca 30 ot/min. Škrob změřte s několika různými rotory, závislosti vyneste do jednoho grafu. Škrob změřte s~několika různými rotory, závislosti vyneste do jednoho grafu. | + | - Měření škrobu začněte s rotorem L3, rychlost otáčení volte cca 30 ot/min. Škrob změřte s několika různými rotory, závislosti vyneste do jednoho grafu. |
- V~praktiku neměříte čistý glycerin, ale roztok glycerinu a~vody. Hustota a viskozita tohoto roztoku silně závisí na jeho složení. Koncentraci roztoku lze pomocí tabulek stanovit z~jeho hustoty. Tabulky jsou k~dispozici u~úlohy. | - V~praktiku neměříte čistý glycerin, ale roztok glycerinu a~vody. Hustota a viskozita tohoto roztoku silně závisí na jeho složení. Koncentraci roztoku lze pomocí tabulek stanovit z~jeho hustoty. Tabulky jsou k~dispozici u~úlohy. | ||
- Čas potřebný k temperaci kuličkového viskozimetru můžete využít k práci s rotačním viskozimetrem a měření hustoty glycerinu. | - Čas potřebný k temperaci kuličkového viskozimetru můžete využít k práci s rotačním viskozimetrem a měření hustoty glycerinu. |