Připravte vzorky na měření pomocí DSC – namíchejte roztok destilované vody o dvou různých koncentracích NaCl. Koncentrace roztoků zvolte na základě fázového diagramu směsi voda + NaCl.
Změřte kalorimetrické křivky pro připravené vzorky (destilovaná voda a dva roztoky destilované vody s různou koncentrací NaCl).
Charakterizujte oblasti tání předem naměřených křivek roztoků destilované vody s 10 hm. % NaCl a destilované vody s 20 hm. % NaCl.
Charakterizujte oblasti tání (Tonset, Tmax, Tend a určete entalpii) pro měřené vzorky.
Vyhodnocené výsledky diskutujte s hodnotami dostupnými v literatuře a fázovým diagramem směsi voda + NaCl.
V laboratoři je k dispozici stručný návod k obsluze přístroje i chlazení, softwaru a lisu na vzorky – postupujte podle něj a řiďte se pokyny vyučujícího!
Kelímky na vzorky neberte do ruky, vždy použijte pinzetu.
Program pro měření vzorků nastavte následovně: 20 °C → - 40 °C → 40 °C, použijte ochrannou atmosféru dusíku s průtokem 40 ml/min.
Rychlost ohřevu volte 5 °C/min.
Diskutujte rozdíl mezi vyhodnocením teplot Tonset a Tmax.