====== (XXIIa) Charakterizace fázových přechodů - diferenční skenovací kalorimetrie ======
~~NOTOC~~
{{:zadani:texty:txt_122a.pdf|Studijní text}}
===== Pracovní úkol =====
- Připravte vzorky na měření pomocí DSC – namíchejte roztok destilované vody o dvou různých koncentracích NaCl. Koncentrace roztoků zvolte na základě fázového diagramu směsi voda + NaCl.
- Změřte kalorimetrické křivky pro připravené vzorky (destilovaná voda a dva roztoky destilované vody s~různou koncentrací NaCl).
- Charakterizujte oblasti tání předem naměřených křivek roztoků destilované vody s~10~hm.~% NaCl a destilované vody s 20~hm.~% NaCl.
- Charakterizujte oblasti tání (//Tonset//, //Tmax//, //Tend// a určete entalpii) pro měřené vzorky.
- Vyhodnocené výsledky diskutujte s hodnotami dostupnými v~literatuře a fázovým diagramem směsi voda + NaCl.
===== Klíčová slova =====
Fázové přechody 1.~druhu, tání, tuhnutí, diferenční skenovací kalorimetrie.
===== Pokyny k měření =====
- V~laboratoři je k~dispozici stručný návod k obsluze přístroje i chlazení, softwaru a lisu na vzorky – postupujte podle něj a řiďte se pokyny vyučujícího!
- Kelímky na vzorky neberte do ruky, vždy použijte pinzetu.
- Program pro měření vzorků nastavte následovně: 20~°C → -~40~°C → 40~°C, použijte ochrannou atmosféru dusíku s~průtokem 40~ml/min.
- Rychlost ohřevu volte 5~°C/min.
- Diskutujte rozdíl mezi vyhodnocením teplot //Tonset// a //Tmax//.