====== (XXIIa) Charakterizace fázových přechodů - diferenční skenovací kalorimetrie ====== ~~NOTOC~~ {{:zadani:texty:txt_122a.pdf|Studijní text}} ===== Pracovní úkol ===== - Připravte vzorky na měření pomocí DSC – namíchejte roztok destilované vody o dvou různých koncentracích NaCl. Koncentrace roztoků zvolte na základě fázového diagramu směsi voda + NaCl. - Změřte kalorimetrické křivky pro připravené vzorky (destilovaná voda a dva roztoky destilované vody s~různou koncentrací NaCl). - Charakterizujte oblasti tání předem naměřených křivek roztoků destilované vody s~10~hm.~% NaCl a destilované vody s 20~hm.~% NaCl. - Charakterizujte oblasti tání (//Tonset//, //Tmax//, //Tend// a určete entalpii) pro měřené vzorky. - Vyhodnocené výsledky diskutujte s hodnotami dostupnými v~literatuře a fázovým diagramem směsi voda + NaCl. ===== Klíčová slova ===== Fázové přechody 1.~druhu, tání, tuhnutí, diferenční skenovací kalorimetrie. ===== Pokyny k měření ===== - V~laboratoři je k~dispozici stručný návod k obsluze přístroje i chlazení, softwaru a lisu na vzorky – postupujte podle něj a řiďte se pokyny vyučujícího! - Kelímky na vzorky neberte do ruky, vždy použijte pinzetu. - Program pro měření vzorků nastavte následovně: 20~°C → -~40~°C → 40~°C, použijte ochrannou atmosféru dusíku s~průtokem 40~ml/min. - Rychlost ohřevu volte 5~°C/min. - Diskutujte rozdíl mezi vyhodnocením teplot //Tonset// a //Tmax//.