Optimalizace mikroreaktoru pro nanokatalyzátory

Student: Martin Ormoš
Vedoucí: RNDr. Viktor Johánek, Ph.D.
Stav projektu: dokončený

Anotace:

Pokrok v fyzice povrchů, nanomateriálů a heterogenní katalýze je do značné míry stimulován studiem tzv. modelových systémů, které umožnují (většinou v kombinací s teorií) pochopit základní principy jejich fungování. V naší skupině jsme v posledních letech tímto přístupem úspěšně řešili řadu aktuálních témat spojených s materiály pro katalýzu průmyslově i environmentálně důležitých reakcí (oxidace CO a alkoholů, dekompozice uhlovodíků, disociace vody, WGS reakce, reformování uhlovodíků apod.).

Informace získávané studiem těchto vysoce definovaných systémů, typicky v podmínkách vakua, je však potřeba souběžně doplňovat experimenty, které ověřují funkčnost nových materiálů v reálnějších podmínkách vyšších tlaků a případně i na površích s komplexnější strukturou. K měření reaktivity máme proto k dizpozici laboratorní mikroreaktor pro měření chemického složení a koncentrací produktů reakcí. Předmětem této práce bude celkové zdokonalení a modernizace mikroreaktoru pro novou sadu chystaných experimentů, počínaje optimalizací vlastní reakční komory, přes efektivnější rozvod plynů až po řídící elektroniku a propojení s počítačem (z hardwarového i softwarového hlediska).

V případě zájmu uchazeče je možnost pokračovat v tomto tématu (rozšířeném o další experimentální metody) v rámci bakalářské nebo diplomové práce.

Obrázek: Schéma současného mikroreaktoru v uspořádání pro měření oxidace metanolu

Literatura: