Studium horkého plazmatu v experimentálních zařízeních typu TOKAMAK

Student: Jana Brotánková
Školitel: RNDR. Jan Stöckel, CSc.
Konzultant: Prof. RNDr. Milan Tichý, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:
V Ústavy fyziky plazmatu AV ČR se okrajové plazma detailně studuje na tokamaku CASTOR pomocí elektrických a magnetických sond (viz www stránky oddělení Tokamak). Ukazuje se, totiž, že okrajová vrstva plazmatu hraje klíčovou roli při realizaci budoucího termojaderného reaktoru. V této oblasti jsou fyzikální procesy zásadně ovlivněny turbulencí plazmatu, kterouje zapotřebí nějakým způsobem ovlivňovat.

Cílem navrhované doktorandské práce je sledování okrajového plazmatu a jeho turbulenci pomocí elektrických sond. Zvláštní pozornost bude věnována elektronové teplotě a jejím fluktuacím. K tomu budou využity jak standardní Langmuirovy sondy (popřípadě i jejich pole) tak i zcela nová koncepce - tzv. tunelová sonda.

Úkolem doktoranda bude zejména:

V současné době se na tokamaku CASTOR uvádí do provozu měření centrální elektronové teploty pomocí Thomsonova rozptylu laserového záření na elektronech plazmatu. Předpokládáme, že doktorand se účastní instalace této diagnostiky a ověřovacích měření (za předpokladu, že tato diagnostická aparatura bude funkční).

Jak vyžaduje výzkum fyziky horkého plazmatu, experimentální část práce bude týmová. Tokamak CASTOR je součástí evropského programu EURATOM a výzkum probíhá v mezinárodní spolupráci. Předpokládají se stáže doktoranda na velkých evropských zařízeních typu tokamak.

Předpokládané znalosti doktoranda
základy fyziky plazmatu a vakuové fyziky, základy programování, angličtina