Chladné ionty v plasmatu a iontové pasti: spektroskopická studie

Student: Petr Hlavenka
Školitel: Doc. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:
Rekombinace třiatomových molekulárních iontů (H3+, HCO+, HNC+ a HNC+ ) s elektrony má klíčový význam v kosmickém plazmatu neboť tyto ionty jsou základním prvkem při vytváření složitějších molekulárních iontů v mezihvězdném prostoru. Studiu rekombinace iontů H3+, HCO+, HNC+ a HNC+ je již dlouho věnována vysoká pozornost teoretiku pro její výjimečné chování. Experimentální studium jejich rekombinace je velice náročné a není zdaleka ukončeno.

Je navrhováno studium rekombinace iontů H3+, HCO+, HNC+ a HNC+ s elektrony při termálních a subtermálních energiích. Měřená bude teplotní a tlaková závislost rekombinačních koeficientu. Experimenty budou prováděny na nově postavených UHV aparaturách typu "Stationary Afterglow" a "Flowing Afterglow" pomoci Langmuirové sondy, hmotového spektrometru a IR absorpční spektroskopie.

Uvedené studium rekombinace molekulárních iontů je časti rozsáhlého projektu studia disociatívní rekombinace v naši laboratoři. Naše pracoviště spolupracuje na řešení uvedené problematiky s více než patnácti zahraničními laboratořemi. Máme spoluprácí v rámci projektů EU: Research training network "Electron transfer reactions", v rámci EURATOMu. Řešení projektu je podporováno jednak výše uvedenými projekty a jednak granty GAČR a GAUK.

Těžiště práce je po dohodě s uchazečem a podle jeho zajmu možno položit více do oblasti studia plazmochemických procesů, studia relaxačních procesů v plazmatu a rekombinace, nebo více do oblasti spektroskopie a diagnostiky plazmatu.