Modelové elektrokatalyzátory na bázi perovskitů

Student: Škvára Jan
Školitel: Doc. Mgr. Josef Mysliveček, Ph.D.
Konzultant: Doc. Mgr. Martin Setvín, Ph.D.
Stav práce: zadaná

Anotace:

Transformace globální ekonomiky na ekonomiku založenou na obnovitelných zdrojích energie vyžaduje rozvoj nových technologií pro chemickou produkci a chemické konverze energie. V této souvislosti představují katalyticky aktivované elektrochemické reakce jedny z nejperspektivnějších technologií [1]. Mezi potenciálními elektrokatalyzátory zaujímají materiály odvozené z perovskitů význačné postavení díky své relativní dostupnosti a díky širokému rozsahu kontrolovatelných chemických a elektronických vlastností [2]. Potřebný vhled do mechanizmů elektrokatalytických reakcí lze získat postupy takzvané modelové katalýzy, která připravuje a zkoumá modelové katalyzátory s odstupňovanou složitostí. Nejjednodušší modelové katalyzátory – monokrystalické povrchy – jsou kontrolovaně modifikovány na atomární úrovni a identifikují se chemické a strukturní modifikace, které podporují katalytickou aktivitu [3] [4].

Navrhovaná doktorská práce se bude zabývat přípravou atomárně definovaných povrchů perovskitů nanostrukturními metodami a charakterizací těchto povrchů v modelově katalytických experimentech [5]. Těžiště projektu budou tvořit experimenty k určení stability, aktivity a možností aktivace povrchů perovskitů vzhledem k elementárním chemickým reakcím zprostředkujícím konverze energie pomocí molekul H2, CO2, CO and O2.

Navrhovaná doktorská práce bude realizována v laboratořích katedry fyziky povrchů a plazmatu MFF UK v Praze. Doktorská práce bude součástí širšího výzkumného projektu zaměřeného na porozumění fyzikálně-chemických vlastností perovskitů na atomární úrovni [6]. Pro účely doktorské práce jsou k dispozici experimentální techniky rastrovací tunelové mikroskopie (STM), rentgenové fotoelektronové spektroskopie (XPS) a nekontaktní mikroskopie atomárních sil (nc-AFM), vždy v kombinaci s možností paralelní elektrochemické charakterizace vzorků.

Předpoklady: Ukončené magisterské studium fyziky nebo chemie, fyzika/chemie pevných látek výhodou.

Literatura: