Tepelné a netepelné projevy interakce ionizujícího a neionizujícího laserového záření s pevnou látkou

Student: Kuglerová Zuzana
Školitel: Ing. Libor Juha, CSc. (FzÚ AV ČR)
Konzultant: Mgr. Jaromír Chalupský, Ph.D. (FzÚ AV ČR), Doc. RNDr. Jan Wild, CSc.
Stav práce: zadaná

Anotace:

Cílem práce je rozlišení tepelných a netepelných procesů indukovaných pulzním laserovým zářením různých vlnových délek v materiálech s výrazně odlišnou tepelnou, fotochemickou a radiační stabilitou. Budou prozkoumány a využity různé experimentální a teoretické postupy umožňující stanovit podíl tepelných a netepelných efektů při fázových přeměnách (včetně přechodu pevné látky do plazmatického stavu [solid-to-plasma transition], především tzv. prohřáté husté hmoty [warm dense matter - WDM]) vyvolaných ionizujícím (tj. v extrémní ultrafialové - XUV, měkké rentgenové - SXR a rentgenové - rtg. spektrální oblasti) a neionizujícím (UV-Vis-IR; neionizující vztahujeme k účinku jednotlivých fotonů, i dlouhovlnné záření může na vyšších intenzitách ionizovat materiál terče a produkovat plazma) laserovým zářením.

Literatura:
1. S. P. Hau-Riege: High-Intensity X-rays - Interaction with Matter, Wiley-VCH, Weinheim 2011.
2. D. Bäuerle: Laser Processing and Chemistry, 2nd Ed., Springer, Belin-Heidelberg-NY 1996.
3. E. Principi a kol.: A method for estimating the temperature in high energy density free electron laser experiments, Nucl. Instrum. Meth. Phys. Res. A 621, 643 (2010).
4. N. Medvedev a kol: Femtosecond x-ray diffraction can discern nonthermal from thermal melting, Phys. Rev. B 99, 144101 (2019).
5. N. Medvedev, I. Milov: Nonthermal phase transitions in metals, Sci. Rep. 10, 12775 (2020).