Samoorganizovaný růst nanostruktur kov-oxid pro modelovou elektrokatalýzu

Student: Samal Pankaj Kumar
Školitel: Doc. Mgr. Josef Mysliveček, Ph.D.
Stav práce: zadaná

Anotace:

Celosvětový přechod k obnovitelné ekonomice vyžaduje konceptuální změnu metod chemické produkce a ukládání energie. V této souvislosti představují katalyzované elektrochemické reakce jednu z klíčových technologií [1]. Pro porozumění elementárních fyzikálně-chemických procesů na chemicky a strukturně komplexních površích elektrokatalyzátorů se rozvíjejí tzv. modelové přístupy, kdy jsou elektrokatalytické procesy studovány na površích nanostruktur s atomárně definovanou morfologií [2].

Navrhovaná práce se zabývá samoorganizovaným růstem atomárně definovaných nanostruktur kov-oxid a jejich charakterizací v modelově katalytických experimentech [3]. Atomárně definované nanostruktury kov-oxid je obtížné připravovat čistě elektrochemickými postupy. Příprava takovýchto systémů je naopak rutinně zvládnuta ve fyzice povrchů, kde jsou pro přípravu modelových katalyzátorů používány fyzikální metody [4]. Kombinace fyzikálních a elektrochemických postupů v modelových studiích představuje originální rys navrhované práce, který umožní získat jedinečné informace o vztahu mezi morfologií a reaktivitou katalyzátorů v elektrochemických reakcích. Studované elektrokatalytické materiály budou kombinace kovů Pd, Rh a oxidů ceru a kobaltu, studované reakce elektrooxidace energeticky relevantních molekul s důrazem na molekuly obsahující vazby C-C.

Navrhovaná práce je bilaterální (v režimu Cotutelle) a bude probíhat střídavě ve Skupině fyziky povrchů KFPP MFF UK (Praha, ČR, školitel doc. Josef Mysliveček) [5], [6] a ve Skupině pro výzkum povrchů a katalýzu na Katedře chemie a farmacie Univerzity Fiedricha a Alexandra (Erlangen, Německo, školitel Prof. Jörg Libuda) [3], [7], [8].

Literatura:

Předpokládané znalosti: Dokončené VŠ studium fyziky nebo chemie (fyzika/chemie pevných látek výhodou)