Štúdium vplyvu chemického stavu, morfológie a hustoty defektov na aktivitu anódového katalyzátoru v elektrolyzére vody

Student: Nedumkulam Hridya
Školitel: RNDr. Peter Kúš, Ph.D.
Stav práce: zadaná

Anotace:

Elektrolyzér vody s protónovo-vodivou membránou (PEM-WE) je elektrochemické zariadenie, schopné premeny elektrickej energie na chemickú, prostredníctvom endergonickej reakcie 2H2O + elektrická energia -> O2 + 2H2. Premena elektriny na inú formu energie a jej následné uskladnenie je vysoko aktuálne téma, súvisiace so stále väčšiou mierou využívania obnoviteľných no nestálych zdrojov energie, akými sú napríklad slnko, či vietor.

Výskum v oblasti PEM-WE sa zameriava hlavne na zvýšenie reakčnej kinetiky a dlhodobej stability katalyzátorov jednotlivých polreakcií. Veľkou výzvou je tiež zníženie ceny katalyzátorov, nakoľko tie v súčasnosti najefektívnejšie sú na báze vzácnych kovov, ako platina, či irídium. Jednou z ciest, ako toho docieliť je vytvoriť zliatinu irídia s ruténiom, ktoré je nielen výrazne lacnejšie, ale aj zvyšuje kinetiku reakcie na anóde. Bohužial prítomnosť Ru v zliatine IrRu znižuje stabilitu tohto bimetalického systému v porovnaní s čistým Ir.

Predmetom dizertačnej práce bude naviazať na doterajšie perspektívne výsledky Skupiny nanomateriálov, predovšetkým v oblasti nových katalyzátorov pre reakciu vzniku kyslíku. Skúmané budú naprašované tenkovrstvové katalyzátory, typicky na báze IrRu/porézny nosič, pričom dôraz bude kladený na hľadanie súvislostí medzi aktivitou/stabilitou a morfológiou/hustotou defektov. Pripravia sa teda vrstvy rôzneho zloženia a morfológie s konečným cieľom identifikovať ideálne štruktúrne parameter z pohľadu aktivity, ako aj životnosti. K tomu nám dopomôže širokú škála analytických metód, vrátane elektrochemického testovania, fotoelektrónovej spektroskopie, či elektrónovej mikroskopie.

Špecifikom práce je, že bude riešená v kolaborácii s European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) v Grenobli, kde doktorand strávi približne polovicu času. Vďaka tejto spolupráci, budeme mať k dispozícii tiež operando metódy založené na rozptyle a tomografii tvrdého rentgenového žiarenia. Súčinnosť použitých techník nám umožní objaviť vzťah medzi fyzikálno-chemickými vlastnosťami bimetalických vrstiev IrRu, ich vývojom v čase a reálnou účinnosťou a stabilitou v elektrolyzére vody.

Zásady pre vypracovanie:

  1. Bibliografická rešerš.
  2. Zoznámenie sa s jednotlivými experimentálnymi metódami.
  3. Príprava série tenkovrstvových katalyzátorov pre PEM-WE.
  4. Charakterizácia pripravených vzoriek a štúdium ich vlastností, vrátane experimentov na ESRF.
  5. Vyhodnotenie výsledkov.
  6. Spísanie dizertačnej práce.

Literatúra:

  1. Carmo, M., Fritz, D. L., Mergel, J. & Stolten, D. A comprehensive review on PEM water electrolysis. Int. J. Hydrogen Energy 38, 4901–4934 (2013).
  2. Antolini, E. Iridium as catalyst and cocatalyst for oxygen evolution/reduction in acidic polymer electrolyte membrane electrolyzers and fuel cells. ACS Catal. 4, 1426–1440 (2014).
  3. Saveleva, V. A. et al. Uncovering the Stabilization Mechanism in Bimetallic Ruthenium-Iridium Anodes for Proton Exchange Membrane Electrolyzers. J. Phys. Chem. Lett. 7, 3240–3245 (2016).
  4. Kasian, O. et al. On the Origin of the Improved Ruthenium Stability in RuO 2 –IrO 2 Mixed Oxides. J. Electrochem. Soc. 163, F3099–F3104 (2016).