In situ/operando studium katalyzátorů pro aplikace v palivových článcích

Školitel: Mykhailo Vorokhta, Ph.D.
Stav práce: volná

Anotace:

Očekává se, že palivové články s protonovou membránou (PEMFC) napájené vodíkem se v blízké budoucnosti stanou čistým zdrojem elektrické energie pro vozidla. Doposud hlavní překážkou komercializace palivových článků je vysoká cena platiny, která je nejúčinnějším katalyzátorem pro PEMFC na katodové i anodové straně. Hledání nových materiálů schopných nahradit platinu nebo alespoň snížit její množství v palivovém článku je v současné době velmi intenzivní. Nejjednodušším způsobem, jak vyvinout nový katalyzátor pro PEMFC, je pochopit procesy probíhající na jeho povrchu během provozu. Proto je použití technik in situ/operando, které poskytují cenné informace o vrstvě katalyzátoru za provozních podmínek, velmi důležité. Vysokotlaká rentgenová fotoelektronová spektroskopie (NAP-XPS) je metoda, která umožňuje chemické zkoumání vrstev katalyzátoru v přítomnosti plynů za vysoké teploty, poskytuje informace o oxidačním stavu atomů katalyzátoru a reakčních meziproduktech, které se objevují na povrchu. Na základě těchto informací lze najít způsob, jak vyvinout účinný a levný katalyzátor.

Tato disertační práce se zaměří na materiály mnohem levnější než čistá platina, nicméně relevantní pro aplikace v PEMFC. Katalyzátory na bázi ceria dopovaného drahými kovy (Pt, Au, Pd…), které představují slibné vysoce aktivní anodové katalyzátory, budou studovány pomocí NAP-XPS. Pro katodovou stranu budou zváženy a prozkoumány různé bimetalické a trimetalické katalyzátory na bázi platiny. Spolu s technikou NAP-XPS je v této práci plánováno využít další výkonné charakterizační techniky povrchové fyziky, jako je nízkoenergetická elektronová difrakce (LEED), skenovací tunelovací mikroskopie (STM) a fotoelektronová spektroskopie synchrotronového záření (SRPES).

Literatura

  1. Operando Research in Heterogeneous Catalysis, J. Frenken, I. Groot (Eds.), Springer International Publishing AG, Leiden, Netherlands, 2017, ISBN: 978-3-319-44439-0.
  2. Surface Analysis by Auger and X-Ray Photoelectron Spectroscopy, D. Briggs, J. T. Grant, IMPublications, Chichester, UK and SurfaceSpectra, Manchester, UK, 2003, ISBN: 1‐901019‐04‐7.
  3. Catalysis by Ceria and Related Materials, A. Trovarelli, Imperial College Press, London, UK, 2002, ISBN: 978-1-86094-299-0.
  4. A review of polymer electrolyte membrane fuel cells: Technology, applications, and needs on fundamental research, Y. Wang, K. Chen, J. Mishler, S. Chan Cho, X, Cordobes Adroher, Applied Energy 88 (2011) 981–1007.