Interakce kladných iontů s molekulami při nízkých teplotách

Student: Sergii Opanasiuk
Školitel: Prof. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.
Konzultant: Mgr. Radek Plašil, Ph.D.
Stav práce: přerušená

Abstrakt:

I když byl v posledních letech dosažen nesporný pokrok ve studiu interakcí iontů s elektrony a s neutrálními molekulami, zdaleka ještě nejsou vysvětleny všechny problémy. Řešení těchto problému bude bezpochyby spojeno se studiem elementárních procesů částic v přesně vymezeném kvantovém stavu. Až takové studium reakcí iontů povede k přesnému vysvětlení procesů, k jejich následnému pochopení a teoretickému popisu.

Předmětem práce bude popis tvorby iontů a jejich interakce s neutrálními atomy (především s atomárním vodíkem) a molekulami při srážkách. Reagující i vytvořené ionty budou charakterizovány pomocí hmotnostní a optické spektroskopie. Součástí studia bude měření rychlostních konstant reakcí iontů v přesně definovaných kvantových stavech. Experimenty budou prováděny v nízkoteplotní iontové pasti (10-300 K). Celé studium bude zaměřeno především na astrofyzikálně relevantní procesy a procesy probíhající ve vodíkovém plazmatu.

Naše pracoviště spolupracuje na řešení uvedené problematiky mnoha zahraničními laboratořemi. Řešení projektu je podporováno granty GAČR a GAUK.