Optimalizace impulsního silnoproudého výboje v plynem plněné kapiláře pro aplikační účely

Student: Jaroslav Štraus
Školitel: RNDr. Karel Koláček, CSc. (ÚFP AV ČR)
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Cílem práce je přizpůsobení existující aparatury generující XUV laser v Ne-podobném Ar na vlnové délce 46,9 nm pro první praktické aplikace. Očekává se, že budou spočívat v ablaci tenké vrstvy materiálu. Obsahem práce by mělo být prověření optimální volby geometrie kapiláry, elektrických parametrů výboje a předvýboje a parametrů plnění kapiláry pracovním plynem, dále separace nečistot vyletujících z kapiláry, fokusace svazku a jeho prostorové zaměření. Jako podstatné parametry budou sledovány: energie laserového pulsu, poměr užitečného signálu a pozadí, velikost nezbytné časové prodlevy mezi pulzy a životnost kapiláry. Práce by měla být završena prvními experimentálními výsledky, které by naznačily budoucí možnosti využití kapilárního XUV laseru v praxi.

Literatura:
[1] S. Heinbuch, M. Grisham, D. Martz, J. J. Rocca: Demonstration of a desk-top high repetition rate soft x-ray laser, Opt. Express 13, 4050 (2005)
[2] K.Koláček: Principles and present state of capillary-discharge-pumped soft X-ray lasers, Proceedings of SPIE, Vol. 5228, pp. 557-573
[3] J.J.Rocca: Table-top soft X-ray lasers, Rev. Sci. Instrum. 70 (1999), 3799-3827