Globální a lokální změny polohy magnetopauzy

Student: Galyna Granko
Školitel: Prof. RNDr. Jana Šafránková, DrSc.
Konzultant: Prof. RNDr. Zdeněk Němeček, DrSc.
Stav práce: přerušená

Abstrakt:

Interakce slunečního větru s magnetickým polem Země je předmětem řady mezinárodních výzkumných programů jako je Space Weather nebo International Living With the Star, na kterých se podílí i naše pracoviště. 17. března 2007 bylo na oběžnou dráhu vypuštěno pět družic projektu Themis. Tyto družice měří na různých oběžných drahách parametry plazmatu, elektrická a magnetická pole, a tvoří tedy dokonalý komplex pro studium morfologie magnetosféry a jejích změn v důsledku sluneční činnosti.

Hlavním úkolem práce bude průběžně zpracovávat data z toho projektu, kombinovat je s měřeními dalších družic a na tomto základě provést statistickou studii polohy magnetopauzy a analyzovat závislosti její polohy na vnějších podmínkách a na parametrech plazmatu a polí uvnitř magnetosféry Země. Objektem studia budou také parametry plazmatu jednotlivých vrstev magnetopauzy – přechodová oblast, hraniční vrstva nízkých šířek a plazmová vrstva a změn jejich poloh a struktury vlivem vnějších i vnitřních faktorů. Statistická analýza bude doplněna podrobným studiem jednotlivých událostí, které budou charakterizovat statistické výsledky.

Výzkum vztahů Slunce – Země, do kterého téma zapadá, je součástí výzkumného záměru a je podporován několika granty. Předpokládá se, že se doktorand, v závislosti na výsledcích studia, zúčastní jednoho nebo více zahraničních pobytů.