Studium modelových katalytických systémů metodami fotoelektronové spektroskopie

Student: Mykhailo Chundak
Školitel: RNDr. Kateřina Veltruská, CSc.
Konzultant: Prof. RNDr. Vladimír Matolín, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Katalyzátory jsou z hlediska složení, struktury a funkčnosti velmi složité systémy. Jednou z možností jak pochopit a posléze řídit jejich činnost je studium modelových katalyzátorů, které jsou tvořeny například řízenou tvorbou nanočástic aktivních kovů nesených na površích monokrystalických oxidických substrátů.
Práce bude zaměřena na přípravu a studium modelových katalyzátorů na bázi oxidu céru a cínu s příměsemi katalyticky aktivních kovů (Pt, Ag, Au … ). Systémy budou připraveny in situ a studovány metodami fotoelektronové spektroskopie – rentgenovskou (XPS), ultrafialovou (UPS) a jejich úhlově rozlišenými modifikacemi (XPD a ARUPS), které umožní získat podrobné informace o chemickém složení, prostorové a elektronové struktuře (včetně pásové struktury), interakci deponovaných kovů se substrátem a další. Na připravených površích bude studována adsorpce jednoduchých plynů, opět výše zmíněnými metodami. Vybraná část experimentu pak může být v případě zdařilého průběhu prováděna na spektrometru optické dráhy MSB v Terstu.

Aparatura XPS/UPSARUPS slitiny Sn/Pd(111) s rekonstrukcí (√3x√3)R30

Literatura:
D. Briggs, M.P. Seah: Practical Surface Analysis, vol. 2 - Auger and X-ray Photoelectron spectroscopy, Wiley, 1990, ISBN 0-471-92081-9
S. Hufner: Photolectron Spectroscopy, Springer, 2003, ISBN 3-540-41802-4
Časopisecká literatura po dohodě s vedoucím práce