Kryogenní elektron - iontová past

Student: Pavol Jusko
Školitel: Prof. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.
Konzultant: Mgr. Radek Plašil, Ph.D.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Pro experimentální studium interakcí iontů s elektrony je používána metoda křižujících se paprsků nebo metoda plazmatická. Obě tyto metody jsou ale málo vhodné pro interakční energie odpovídající teplotám pod 100 K, tj. pro studium procesů probíhajících v podmínkách důležitých pro astrofyziku. Další výraznou nevýhodou používaných plazmatických experimentů (např. FALP) je, že umožňují studovat jenom rekombinace iontů, které lze vytvořit jako dominantní ionty v plazmatu ve směsi plynů. Proto je možno studovat iont H3+, ale zatím nebyla studována rekombinace iontů H2D+ a CH+ apod.

Cílem práce je navrhnout a postavit elektron - iontovou past vhodnou pro studium rekombinace iontů s elektrony při teplotách 10-300 K. Ionty by byly produkovány v externím zdroji a po hmotové selekci vstřelovány do pasti. Ion - elektronová plazma zachycená v pasti by byla chlazena na požadovanou teplotu srážkami s atomy helia. Tlak helia v pasti by byl dostatečně nízký, aby neprobíhaly ternární procesy. Součástí práce bude testování pasti, studium záchytu elektronů a iontů, chlazení plazmatu v pasti a studium rekombinace astrofyzikálně relevantních iontů.

Předpokládané znalosti: Základní znalosti o fyzice plazmatu, elektronice a vakuové technice a diagnostice plazmatu (možno získat během prvního roku studia navštěvováním doporučených přednášek), experimentální zručnost, motivace.