Studium plazmatu v zařízeních typu tokamak spektroskopickými metodami

Student: Diana Naydenkova
Školitel: RNDr. Jan Stöckel, CSc, (ÚFP AV ČR, stockel@ipp.cas.cz)
Konzultant: Mgr. Vladimír Weinzettl, Ph.D., Prof. RNDr. Milan Tichý, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

V Ústavu fyziky plazmatu AV ČR se vyzařování vysokoteplotního plazmatu studuje v oddělení tokamak pomocí spektroskopických metod ve viditelné, ultrafialové a rentgenové oblasti (viz www stránky oddělení Tokamak). Je známo, že záření poskytuje informace o parametrech tokamakového plazmatu a jejich změnách, které jsou nezbytné pro realizaci budoucího termojaderného reaktoru. V rámci navrhované doktorandské práce bude proveden vývoj vybraných spektroskopických diagnostik ke sledování vyzařování plazmatu, jeho radiálního profilu a časového vývoje s cílem pokusit se určit teplotu, hustotu, popřípadě rotaci plazmatu. Zvláštní pozornost bude věnována optimalizaci diagnostik pro vysoké prostorové a dobré časové rozlišení tak, aby umožňovala určit tyto parametry plazmatu v oblasti pedestalu.

Úkolem doktoranda bude zejména:

V současné době se zahajuje program převzetí anglického tokamaku COMPASS-D Ústavem fyziky plazmatu AV ČR. Předpokládáme, že doktorand se bude podílet na vývoji, instalaci a měření s nově navrženou spektroskopickou diagnostikou.

Jak vyžaduje výzkum fyziky horkého plazmatu, experimentální část práce bude týmová. Oddělení tokamak je součástí evropského programu EURATOM a výzkum probíhá v mezinárodní spolupráci. Předpokládají se stáže doktoranda na velkých evropských zařízeních typu tokamak.

Předpokládané znalosti doktoranda