Změny elektronické struktury bimetalických systémů při interakci s molekulami plynu

Student: Igor Píš
Školitel: Doc. RNDr. Václav Nehasil, Dr.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Cílem práce je sledování vytváření a změny bimetalické vazby při růstu nespojitých bimetalických vrstev obsahujících Rh + další kov (Al, Cu, Ti, Ni atd.) na různých podložkách (Al2O3, Si, NaCl atd.) a při interakci deponovaných vrstev s molekulami CO a O2 se zaměřením na oxidaci CO. Velikost a tvar deponovaných částic může značně ovlivnit elektronickou strukturu deponovaných částic a tím i jejich interakci s molekulami plynů. Proto bude práce studovat i morfologii deponovaných vrstev a její souvislost s reaktivitou povrchu.

Ke studiu budou použity metody elektronových spektroskopií, zejména rentgenové fotoelektronové spektroskopie (XPS), případně Augerovy elektronové spektroskopie (AES) a spektroskopie charakteristických ztrát (EELS). Interakce molekul plynů s klastry bude studována metodou termodesorpční spektroskopie (TDS) a metodou molekulárních svazků (MB).

Práce bude probíhat na existující aparatuře. Předpokládá se, že část měření bude probíhat na našem zařízení v laboratořích synchrotronu Elettra, Terst, Itálie, kde s využitím synchrotronového zařízení zkoumáme detailně jednotlivé stavy elektronů ve valenčním pásu studovaných systémů a jejich změny při vytváření bimetalických slitin a interakci povrchu s molekulami plynů.

Konkrétní výběr materiálů, na kterých bude práce probíhat, vyjde z programu skupiny povrchů KEVF MFF UK po dohodě s případným zájemcem o PGS studium.

Předpokládané znalosti: Dokončené VŠ studium fyziky nebo chemie.