Studium lokální struktury povrchů přechodových kovů a jejich slitin metodou XPD

Student: Miloš Cabala
Školitel: RNDr. Kateřina Veltruská, CSc.
Konzultant: Prof. RNDr. Vladimír Matolín, DrSc., Mgr Jiří Libra (MFF UK)
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Metoda fotoelektronové spektroskopie (PES) je významným nástrojem studia povrchů pevných látek. Přechodové kovy skupiny VIII B s téměř zaplněným valenčním pásem (Pd, Pt, Ni, ...) jsou účinnými katalyzátory mnoha chemických reakcí. Výrazné změny v reaktivitě povrchů lze pozorovat vlivem hybridizace orbitálů d a s, p při vzniku slitin s kovy skupin III A a IV A. Měření lokální struktury povrchů je základním studiem pomáhajícím pochopit mechanismy adsorpčních procesů.

Ke studiu bude využita metoda úhlově rozlišené PES v modu difrakce fotoelektronů (XPD) na katedře EVF s excitací zářením Al a Mg Kα. V rámci práce se předpokládá pobyt na synchrotronu Elettra s využitím metody SRPES s excitací synchrotronovým zářením v oblasti 50 – 1000 eV na měřící stanici MSB synchrotronu Elettra.

Výsledky měření budou porovnávány s výsledky získanými z difrakce pomalých elektronů (LEED) s cílem určení struktury pro různé povrchové rekonstrukce binárních povrchů.

Práce bude zaměřena na modely katalytických systémů vhodných k oxidaci CO při nízkých teplotách, především slitiny vznikající interakcí aktivních kovů Pd a Ni s oxidy Sn a Ce.

Předpokládané znalosti:
Dokončené VŠ studium fyziky se zaměřením na fyziku kondenzované fáze.