Studium okrajového plazmatu v experimentálních zřízeních typu Tokamak

Student: Milan Aftanas
Školitel: RNDr. Jan Stöckel, CSc. (ÚFP AV ČR)
Konzultant: Prof. RNDr. Milan Tichý, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

V Ústavu fyziky plazmatu AV ČR se okrajové plazma detailně studuje na tokamaku CASTOR pomocí elektrických a magnetických sond (viz www stránky oddělení Tokamak: http://www.ipp.cas.cz). Ukazuje se, že okrajová vrstva plazmatu hraje klíčovou roli při realizaci budoucího termojaderného reaktoru. V současné době se připravuje projekt pro re-instalaci tokamaku COMPASS-D, který bude do ÚFP převezen z Culkam Laboratory, Velká Británie. Na tomto novém experimentálním zařízení bude výzkum okrajového plazmatu pokračovat.

Cílem navrhované doktorandské práce je sledování okrajového plazmatu pomocí rozličných diagnostických metod. Kromě tradičních metod (elektrické a magnetické sondy) se ke studiu okrajového plazmatu předpokládá využít monoenergetických svazků neutrálních atomů s energií řádu 20-40 keV. Analýza záření, které vzniká při interakci svazku s plazmatem umožní získat důležité informace, zejména údaje o profilu hustoty plazmatu, jeho rotaci a podobně. Úkolem doktoranda bude:

Jak vyžaduje výzkum fyziky horkého plazmatu, experimentální část práce bude týmová. Tokamak CASTOR je součástí evropského programu EURATOM a výzkum probíhá v mezinárodní spolupráci. Předpokládají se stáže doktoranda na velkých evropských zařízeních typu tokamak.

Předpokládané znalosti doktoranda