Study of H3+ Recombination in selected quantum states

Student: Jozef Varju
Školitel: Prof. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.
Konzultant: Mgr. Radek Plašil, Ph.D.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

I když byl v posledních letech dosažen nesporný pokrok v studiu interakcí iontů (H3+, D3+ a dalších) s elektrony a s neutrálními molekulami, zdaleka ještě nejsou pochopeny všechny problémy. Řešením těchto problému bude bezpochyby spojeno se studiem elementárních procesů částic v přesně vymezeném kvantovém stavu. Až takovéto studium reakcí iontů, například H3+ a jejich izotopických (deuterovaných) analogií, povede k přesnému popisu procesů a k jejich následnému pochopení a teoretickému popisu.

Předmětem práce bude popis formování iontů a jejich interakce s neutrálními atomy a molekulami při srážkách. Definovaným způsobem vytvořené ionty budou poté zkoumány pomocí hmotnostní spektroskopie a hlavně pomocí optické spektroskopie. Součástí studia bude měření rychlostních konstant reakcí těchto přesně definovaných iontů, t.j. iontů s určitou rotační, vibrační a kinetickou energií s molekulami a s elektrony. Studium bude prováděno jak v nízkoteplotní iontové pasti, tak i ve výbojovém a dohasínajícím plazmatu. Rekombinace iontů v určitém stavu s elektrony bude studována v nově budované elektronové pasti a ve spolupráci s MPIK v Heidelbergu pomocí zařízení TSR. Celé studium bude zaměřeno především na procesy probíhající ve vodíkovém plazmatu.

Naše pracoviště spolupracuje na řešení uvedené problematiky s více než patnácti zahraničními laboratořemi. Řešení projektu je podporováno granty GAČR a GAUK. Těžiště práce je po dohodě s uchazečem možno soustředit do oblasti studia relaxačních procesů v plazmatu nebo na studium rekombinace.