Studium „scaling phenomena“ v ionosféře

Student: Zbyšek Mošna
Školitel: RNDr. Petra Šauli, PhD. (UFA AF ČR)
Konzultant: Doc. RNDr. Ondřej Santolík, Dr.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Geofyzikální data jsou většinou fluktuující signály s velmi výraznou variabilitou ve velkém rozpětí period. Tato variabilita je způsobena jednak vnějším působením na systém a jednak jeho vlastní vnitřní nestabilitou. Domény „scaling invariance“ představují oblasti, ve kterých neexistuje žádná význačná charakteristická délka procesu. Invariance délek poukazuje na důležitou vlastnost systému: sobě-podobnost nebo multifraktalitu. Pozemní a družicová ionosférická měření obsahují směs fluktuací různého fyzikálního původu (slunečního, geomagnetického, variability neutrální atmosféry atd.). Popis časových řad parametrů slunečního větru, magnetosféry, ionosféry pomocí „scaling analýzy“ je možné využít pro nalezení základních charakteristik intermitentních oscilací a studium vzájemných interakcí systémů. Domény se stejnou fraktální strukturou v různých časových řadách mohou znamenat společný fyzikální základ pozorovaných procesů. Úplný popis ionosférických parametrů pomocí invariance délek procesů je důležitý pro předpověditelnost chování systému v daném časovém rozpětí.

Předpokládané úkoly doktoranda:
Zvládnutí problematiky „scaling“ analýzy časové řady. Zpracování měření neutrální atmosféry, ionosféry, magnetosféry spolu s indexy popisujícími sluneční a geomagnetickou aktivitu. Nalezení domén „scaling invariance“. Interpretace získaných výsledků s ohledem na vzájemné vazby systémů.
V rámci práce navštíví doktorand partnerská pracoviště v zahraničí.

Předpokládané znalosti:
Znalosti studenta magisterského studia. Základní znalosti o fyzice plazmatu (možno získat během prvního roku studia navštěvováním doporučených přednášek), zběhlost ve zpracování geofyzikálních dat, motivace.