Reaktivita bimetalických nanostruktur na bázi přechodových kovů a kovů s elektronovou strukturou s, p

Student: Břetislav Šmíd
Školitel: Mgr. Iva Matolínová, Dr.
Konzultant: Prof. RNDr. Vladimír Matolín, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Práce bude zaměřena na oblast studia bimetalických interakcí, které mají velký fundamentální a technologický význam pro heterogenní katalýzu – interakci přechodových kovů s kovy s elektronovou konfigurací typu s, p-, jejichž oxidy se využívají jako nosiče aktivní fáze. V rámci práce budou využívány komplementární metody povrchové analýzy. Hlavním cílem bude porovnání mechanizmů procesů probíhajících na modelových a reálných katalyzátorech.

Modelové katalyzátory s dobře definovanou atomární strukturou povrchu budou připravovány metodou heteroepitaxního růstu velmi tenkých kovových vrstev na kovových substrátech. Nanostrukturované bimetalické klastry mající slitinový charakter, nebo strukturu tvořenou jádrem z jednoho kovu a obalem z druhého, např. Pd-Sn, Ti-Au, Ni-Sn budou deponovány na povrchy oxidů metodami molekulární epitaxe, impregnace a magnetronového naprašování. Oxidace CO bude použita jako testovací reakce s cílem najít souvislosti mezi velikostí částic, tvarem, elektronovou strukturou a jejich katalytickými vlastnostmi. Zvláštní pozornost bude věnována vysvětlení jevů interakcí kov-substrát a vytváření intermetalických rozhraní mezi kovovými částicemi a jejich oxidickými nosiči.

Práce je podporována grantovým projektem a předpokládají se krátkodobé pobyty na optické dráze MSB Synchrotronu Elettra v Terstu a prezentace výsledků na mezinárodních konferencích a časopisech.

Předpokládané znalosti
Doktorand by měl mít znalosti na úrovni studenta magisterského studia MFF UK.