Rekombinace a reakce iontů při termálních a supertermálních energiích

Student: Ihor Korolov
Školitel: Doc. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Reakce molekulárních iontů (H3+, D3+, DH2+, HD2+, HCO+, DCO+, HCNH+ ) s molekulami H2, D2 a HD a jejich rekombinace s elektrony má klíčový význam v kosmickém plazmatu ,neboť tyto ionty jsou základním prvkem při vytváření složitějších molekulárních iontů v mezihvězdném prostoru. Studiu těchto iontů je již dlouho věnována vysoká pozornost teoretiků a astrofyziků. Experimentální studium je velice náročné a není zdaleka ukončeno.

V tématu je navrhováno studium rekombinace iontů H3+, D3+, DH2+, HD2+, HCO+, DCO+, HNCH+ s elektrony při termálních a subtermálních energiích. Měřená bude teplotní a tlaková závislost rekombinačních koeficientů. Součástí práce bude vypracování metodiky studia produktů rekombinace těchto iontů. Jednalo by se především o studium produktů rekombinace iontů HCNH+ pomocí absorpční spektroskopie. Experimenty budou prováděny na nově postavených UHV aparaturách typu "Stationary Afterglow" a "Flowing Afterglow" pomocí Langmuirovy sondy, hmotového spektrometru a IR absorpční spektroskopie. Měření při kryogenních teplotách do 4K budou prováděna na Univerzitě v Chemnitzu.

Uvedené studium reakcí molekulárních iontů a jejich rekombinace je částí rozsáhlého projektu studia disociativní rekombinace v naší laboratoři. Pracoviště spolupracuje na řešení uvedené problematiky s více než patnácti zahraničními laboratořemi. Máme spolupráci v rámci projektů EU: Research training network "Electron transfer reactions", v rámci EURATOMu. Řešení projektu je podporováno jednak výše uvedenými projekty a jednak granty GAČR.

Těžiště práce je po dohodě s uchazečem a podle jeho zájmu možno položit více do oblasti studia plazmochemických procesů, studia relaxačních procesů v plazmatu a rekombinace, nebo více do oblasti spektroskopie a diagnostiky plazmatu.