Nanostructured metal substrates for model electrocatalysis

Student: Škvára Jan
Supervisor: Doc. Mgr. Josef Mysliveček, Ph.D.
Consultant: RNDr. Viktor Johánek, Ph.D.
Stav práce:

Abstract:

Katalyzované elektrochemické procesy mají potenciál stát se klíčovou složkou technologií pro využití obnovitelných zdrojů v energetice a chemické produkci [1]. V současné době se proto bouřlivě rozvíjejí tzv. modelové elektrokatalytické studie, které cílí na porozumění elektrokatalytickým procesům na atomární úrovni [2]. Základem modelových studií jsou vzorky elektrokatalyzátorů, u kterých je jejich chemické složení a morfologie kontrolovaná až na atomární úrovni.

Cílem vypisované diplomové práce je příprava čistých kovových povrchů katalyticky aktivních kovů (Pt, Pd, Rh) s kontrolovanou koncentrací a strukturou morfologických defektů – monoatomárních schodů. Tohoto je možné dosáhnout pomocí iontové eroze, která umožňuje kontrolu množství odebíraného materiálu s přesností na zlomky monovrstvy [3,4]. U vzorků s různou hustotou defektů bude poté sledován vliv koncentrace defektů na elektrochemickou aktivitu vzorků.

Obrázek: Povrch Pt(111) utvářený iontovou erozí. Rastrovací tunelová mikroskopie (STM), 330 x 330 nm2.

Cíle práce:

Práce bude probíhat v laboratořích skupiny fyziky povrchů KFPP. Práce je součástí mezinárodního výzkumného projektu zaměřeného na modelové elektrokatakyzátory kov-oxid [2].

Literatura: