Hybridní organokřemičitanové nanovlákenné tkáňové nosiče pro biomedicínské aplikace

Student: Dinhová Thu Ngan
Vedoucí: Mgr. Jaroslava Nováková, Ph.D.
Konzultant: RNDr. Kateřina Veltruská, CSc.
Stav práce: přerušená

Abstrakt:

Tkáňové inženýrství je velmi složitá vědní disciplína, která si klade za cíl vyvinout metody pro obnovu tkání, a snaží se tak napodobit procesy, které probíhají v přírodě. Avšak tento obor má stále jistá omezení spočívající především v obnově nervové tkáně. Jedním ze slibných materiálů jsou hybridní organokřemičité vlákenné materiály, které budou připraveny elektrostatickým zvlákňováním na Technické Univerzitě v Liberci.

Předmětem diplomové práce bude charakterizace těchto materiálů prostřednictvím skenovací a transmisní elektronové mikroskopie (SEM a TEM) a fotoelektronové spektroskopie rentgenového záření (XPS). Studium bude zaměřeno jak na morfologii, strukturu a krystalografii připravených hybridních nanovlákenných tkáňových nosičů tak i na jejich chemické složení.

Cílem práce bude studium rozdílných vlastností (vláknitá struktura, poréznost, poruchy) v závislosti na použitých prekurzorech (poměr organické a anorganické složky) a parametrech přípravy. Následně budou vybrané tkáňové nosiče funkcionalizované za účelem dosažení požadovaných vlastností pro použití v biomedicínských aplikacích, kde bude především sledována interakce materiálu s buněčnými systémy.

Zásady pro vypracování

1) Bibliografická rešerše.
2) Seznámení se s jednotlivými metodami.
3) Seznámení se s problematikou přípravy hybridních organokremičitanových nanovlákenných tkáňových nosičů.
4) Charakterizace připravených vzorků a studium jejich vlastností.
5) Vyhodnocení výsledků a sepsání práce. 

Literatura

[1] G. Kickelbick, Ed., Hybrid materials: synthesis, characterization, and applications, Wiley - VCH, Weinheim, 2007.
[2] B. Ding, X. Wang and J. Yu, Electrospinning: nanofabrication and applications, 2019.
[3] R.F. Egerton, Physical Principles of Electron Microscopy, Springer, New York, USA, (2007), ISBN-13: 978-0387-25800- 0.
[4] D.B. Williams, C. B. Carter, Transmission Electron Microscopy, Springer, New York, USA, (2009), ISBN 978-0-387-77502-0.
[5] Odborné články podle doporučení vedoucí práce.