Interaction of organic molecules on metal-passivated surfaces

Student: Zehnal Jan
Supervisor: RNDr. Pavel Kocán, Ph.D.
Consultant: Doc. RNDr. Pavel Sobotík, CSc.
Stav práce:

Abstract:

Nanostruktury vzniklé spontánní interakcí organických molekul na povrchu pevné látky mohou v budoucnu doplnit nebo nahradit současné elektronické prvky. Rozhodující a přitom zatím jen nedostatečně popsaná je interakce jednotlivých molekul na površích. Jako podložky budou využity kovem pasivované povrchy křemíku. Cílem práce bude porovnání interakce různých organických makrocyklických molekul na těchto površích a navržení vhodných molekul pro růst definovaných nanostruktur. Ideálním nástrojem pro studium povrchových nanostruktur na atomární úrovni je řádkovací tunelový mikroskop (STM).

Hlavní náplní práce bude příprava vhodných kovem pasivovaných povrchů, depozice vybraných organických molekul ze skupiny ftalocyaninů a porfyrinů a studium struktur vzniklých za různých podmínek pomocí STM. Na základě experimentů bude diskutován vliv struktury molekul na vzájemnou interakci. Výsledky práce budou přímo publikovatelné v odborném tisku.

Zásady pro vypracování
1) Zvládnutí techniky řádkovací tunelové mikroskopie.
2) Příprava vhodných kovem pasivovaných povrchů Si.
3) Studium literatury a výběr vhodných organických molekul.
4) Pozorování růstu nanostruktur vzniklých depozicí různých molekul.
5) Zpracování a diskuse výsledků.

Seznam odborné literatury
[1] B. Voigtlaender: Atomic Force Microscopy and Scanning Tunneling Microscopy, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2015.
[2] J.M. Gottfried: Surface chemistry of porphyrins and phthalocyanines, Surf. Sci. Rep. 70 (2015) 259–379.
[3] Články v odborných časopisech.

podle doporučení vedoucího práce.