Combined study of sefl-ordering of organic molecules on oriented surfaces

Student: Sikora Adam
Supervisor: RNDr. Pavel Kocán, Ph.D.
Consultant: Doc. RNDr. Pavel Sobotík, CSc.
Stav práce:

Abstract:

Jednou z možných alternativ k současným tenkovrstvým technologiím používaným v elektronickém průmyslu je využití nanostruktur složených z organických molekul. V ideálním případě by definované molekulární struktury vznikaly spontánně. Přechod k organické elektronice by byl plynulejší, pokud by podložkou byl povrch křemíku. Čisté Si povrchy jsou ale příliš reaktivní a znemožňují proces samouspořádání, povrch je proto třeba funkcionalizovat. Ideálním nástrojem pro studium povrchových nanostruktur na atomární úrovni je řádkovací tunelový mikroskop (STM). Vhodnou komplementární teoretickou technikou jsou kinetické Monte Carlo simulace.

Hlavní náplní práce bude studium molekulárních struktur na vybraných funkcionalizovaných površích Si pomocí STM v kombinaci s KMC simulacemi. Jako výchozí modelová, ale již funkční molekula, bude deponován ftalocyanin, plochá polycyklická molekula schopná nést jeden kovový atom určující její vlastnosti. Na základě experimentu bude navržen model, zahrnující interakci molekul se specifickým povrchem, interakci mezi molekulami a interakci s defekty na povrchu. Model bude implementován v KMC simulaci, fitováním budou získány významné parametry. Výsledky práce budou přímo publikovatelné v odborném tisku.

Cíle práce:
1) Zvládnutí techniky řádkovací tunelové mikroskopie.
2) Pozorování molekulárních struktur ftalocyaninu na funkcionalizovaných površích Si.
3) Navržení modelu interakce molekul a jeho implementace do KMC kódu.
4) Simulace růstu, určení významných parametrů.

Literatura:
[1] Bai C.: Scanning Tunneling Microscopy and its Application, Springer Series in Surf.Sci.32, Berlin-Heidelberg, New York 1992.
[2] Kotrla M.: Comp. Phys. Communication 97, 82 (1996).
[3] Články v odborných časopisech podle doporučení vedoucího práce.