Experimentální studium využití sondových metod pro diagnostiku nízkoteplotního zamagnetovaného plazmatu

Student: Zanáška Michal
Vedoucí: Prof. RNDr. Milan Tichý, DrSc.
Konzultant: Doc. Mgr. Pavel Kudrna, Dr.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Důležitou součástí studia fúzního plazmatu je standardní diagnostika plazmatu a vývoj nových diagnostických metod. Zejména pro okrajové plazma hrají klíčovou úlohu fluktuace, jejichž studium je zpravidla prováděno pomocí sond. Zatímco studium koncentrace plazmatu a teploty elektronů je možné realizovat pomocí klasické Langmuirovy sondy, přímé měření fluktuací potenciálu plazmatu zůstává zatím nedořešeno.

Přímé měření potenciálu plazmatu umožňuje emisní sonda, ta je ale náročná na konstrukci a má relativně krátkou životnost. V zamagnetovaném plazmatu lze pro přímé měření potenciálu plazmatu využít nedávno vyvinutou tzv. ball-pen sondu.

Předmětem diplomové práce by bylo srovnat přesnost měření potenciálu plazmatu pomocí klasické Langmuirovy sondy, emisní sondy a ball-pen sondy v nízkoteplotním slabě zamagnetovaném plazmatu válcového magnetronu.

Zásady pro vypracování:
1. Rešerše literatury.
2. Seznámit se s experimentálním systémem válcového magnetronu včetně elektroniky pro sondová měření a softwarové podpory.
3. Do systému nainstalovat ball-pen, Langmuirovu a emisní sondu. Provést srovnávací měření radiální závislosti potenciálu plazmatu všemi sondami pro různé výbojové podmínky.
4. Naměřená data srovnat s daty z literatury, která byla získána za stejných (podobných) experimentálních podmínek.
5. Vypracovat písemnou zprávu.

Seznam odborné literatury:
1. F.F. Chen, Základy fyziky plazmatu.
2. J.D. Swift, M.J.R. Schwar, Electrical Probes for Plasma Diagnostics, Iliffe books, London, (1970).
3. P.M. Chung, L. Talbot, K.J. Touryan, Electrical Probes in Stationary and Flowing Plasmas, Theory and Application, Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, (1975).
4. S. Pfau, M. Tichý, Langmuir probe diagnostics of low-temperature plasmas, in Low Temperature Plasma Physics, R. Hippler et al. Eds., Wiley-VCH, Berlin etc., 2001, ISBN 3-527-28887-2, pp. 131-172.
5. Speciální literatura, zejména časopisecká, bude zadána po dohodě s vedoucím diplomové práce.