Studium dvousložkových kovových systémů metodou spektroskopie elasticky odražených elektronů (EPES)

Student: Zdeněk Pekárek
Vedoucí: Pavluch, Jiří
Stav práce: obhájená

Abstrakt:
Spektroskopie elasticky odražených elektronů (EPES) patří mezi nejnovější metody povrchové analýzy pevných látek. Její princip spočívá v závislosti koeficientu pružného odrazu elektronů od povrchu na jejich energii, úhlu dopadu a detekce a na atomovém čísle zkoumaného materiálu. Základní výhodou oproti jiným elektronově-spektroskopickým metodám je jak její nedestruktivnost, tak zejména možnost plynulé volby informační hloubky nastavením pracovní energie primárních elektronů. EPES se hodí kromě hloubkového profilování vrstevnatých struktur ke studiu růstu tenkých vrstev a k experimentálnímu stanovení nepružné střední volné dráhy elektronů v látce (IMFP). K těmto dvěma oblastem významně přispělo i naše pracoviště původními publikacemi a úspěšným završením mezinárodního projektu ?Determination of standardized parameters describing the electron transport for quantitative surface analysis by electron spectroscopies?, podporovaného Evropským společenstvím v rámci programu Copernicus IC 15-CT 96-0800.

Vypisovaná diplomová práce si klade za cíl pokračovat v obou těchto směrech studiem prakticky důležitých materiálů, jimiž jsou mimo jiné dvousložkové kovové systémy. Bude se opírat o bohaté zkušenosti získané na slitinách např. Pd - Cu v rámci uvedeného projektu a komplementární metodou bude studovat dvousložkové materiály, jimž se naše pracoviště věnuje v rámci problematiky heterogenních modelových katalyzátorù či tenkovrstvých sensorů jedovatých plynů, např. Pd - Al.

Práce tématicky spadá do projektu ?Elektronový transport při površích pevných látek?, podporovaného GAČR pod č. 202/02/0237. K jejímu úspěšnému zvládnutí je třeba si osvojit dobrou znalost fyziky a techniky ultravysokého vakua (UHV), jakož i fyzikální elektroniky v objemu i na povrchu pevných látek.