Diagnostika výboje v magnetronu Langmuirovou sondou

Student: Anna Kolpaková
Vedoucí: Mgr. Pavel Kudrna, Dr.
Konzultant: Prof. RNDr. Milan Tichý, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Bakalářská práce se bude orientovat na zdokonalení galvanicky izolovaného zdroje dvou bipolárních napětí, který by mohl nahradit v současnosti používané napájení sondového obvodu z akumulátorů. Bude provedena úprava zdroje, jeho připojení k počítači a proměření jeho vlastností s různým proudovým zatížením. Experimentální část práce bude zahrnovat sondové měření na aparatuře válcového magnetronu. Měření voltampérových charakteristik Langmuirovy sondy dovoluje určit základní parametry plazmatu, např. koncentraci nabitých částic, teplotu elektronů nebo prostorový potenciál a to v závislosti na radiální poloze sondy v magnetronu. Písemná zpráva bude obsahovat charakteristiky zdroje, popis experimentální aparatury a naměřené výsledky.

Zásady pro vypracování
1. Rešerše literatury.
2. Úprava galvanicky odděleného zdroje pro sondová měření a proměření jeho vlastností.
3. Spolupráce na úpravě softwaru pro sběr a zpracování dat ze sondových měření.
4. Provedení sondového měření radiálních závislostí parametrů plazmatu stejnosměrného výboje ve válcovém magnetronu, vyhodnocení a interpretace experimentálních dat.
5. Vypracování písemné zprávy.

Seznam odborné literatury
1. F.F. Chen, Základy fyziky plazmatu.
2. J.D. Swift, M.J.R. Schwar, Electrical Probes for Plasma Diagnostics, Iliffe books, London, (1970).
3. P.M. Chung, L. Talbot, K.J. Touryan, Electrical Probes in Stationary and Flowing Plasmas, Theory and Application, Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, (1975).
4. S. Pfau, M. Tichý, Langmuir probe diagnostics of low-temperature plasmas, in Low Temperature Plasma Physics, R. Hippler et al. Eds., Wiley-VCH, Berlin etc., 2001, ISBN 3-527-28887-2, pp. 131-172.