Vliv geomagnetické aktivity na polohu magnetopauzy

Student: Mokrý Adrián
Vedoucí: Prof. RNDr. Zdeněk Němeček, DrSc.
Konzultant: Prof. RNDr. Jana Šafránková, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Magnetopauza je hranice oddělující zemskou magnetosféru od meziplanetárního prostoru. Její poloha je v zásadě určena rovnováhou tlaků; z vnější strany je dominantní složkou tlaku dynamický tlak slunečního větru, kdežto z vnitřní strany převládá tlak magnetického pole Země. Jednoduchý předpoklad rovnosti těchto tlaků je základem řady empirických modelů pro predikci polohy a tvaru magnetopauzy, které byly ověřeny družicovými pozorováními. Při porovnání naměřené polohy magnetopauzy s modelem jsou zjišťovány odchylky, které je možno rozdělit do dvou skupin – náhodné odchylky způsobené nepřesností určení vstupních parametrů modelu a odchylky systematické, které jsou dány závislostí polohy magnetopauzy na parametrech, které nejsou v modelu zahrnuty.

V rámci bakalářské práce bude provedeno systematické studium korelace polohy magnetopauzy, přesněji odchylky této polohy od predikce zvoleného modelu, a geomagnetických indexů popisujících okamžité hodnoty magnetického pole Země. V práci budou využita pozorování polohy magnetopauzy družicemi projektu THEMIS, která jsou k dispozici v podobě datových souborů, geomagnetické indexy budou získány z webových databází. Programy pro výpočet modelových poloh magnetopauzy v jazyce IDL jsou na katedře k dispozici.

Zásady pro vypracování:

  1. Seznámení se s problematikou interakce slunečního větru s magnetickým polem Země
  2. Návrh metodiky analýzy zohledňující různé oblasti magnetopauzy a různé vnější podmínky (parametry slunečního větru, velikost a orientace meziplanetárního magnetického pole).
  3. Hledání korelace v jednotlivých skupinách stanovených v bodě 2.
  4. Interpretace a diskuze získaných výsledků.

Literatura:

  1. F. F. Chen: Úvod do fyziky plazmatu, Academia, Praha, 1984.
  2. M. G. Kivelson, C. T. Russell: Introduction to Space Physics, University Press, Cambridge 1995
  3. Další literatura po dohodě s vedoucím práce.