Zkoumání reakcí jednoduchých iontů v nízkoteplotním plazmatu

Student: Kálosi Ábel
Vedoucí: RNDr. Radek Plašil, Ph.D.
Konzultant: Prof. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Nízkoteplotní plazma je možné nalézt v mezihvězdných oblacích plynu, v atmosférách plynných obrů, v ionosféře Země a používá se také v plazmatických technologiích. Pro pochopení procesů probíhajících v nízkoteplotním plazmatu je důležité určení jeho parametrů, jako je teplota elektronů, energetická rozdělovací funkce, koncentrace nabitých částic v plazmatu nebo kinetická a rotační teplota reagujících iontů.

Jednou z aparatur používaných v naší laboratoři ke studiu reakcí probíhajících v nízkoteplotním plazmatu je nově postavená aparatura Cryo-FALP II. V tomto experimentálním uspořádání je plasma vytvořené mikrovlnným výbojem neseno heliem podél proudové trubice. Vývoj koncentrace elektronů v různých místech proudové trubice je měřen pomocí Langmuirovy sondy. Z tohoto poklesu určujeme rychlost rekombinace vybraných iontů s elektrony. Unikátní vlastností této aparatury je široký rozsah teplot (40 - 300 K) při kterých je možno zkoumat procesy v plazmatu za podmínek blízkých těm panujícím v mezihvězdných oblacích plynu.

V průběhu řešení se student seznámí základními diagnostickými metodami: sondovou diagnostikou, hmotovou a optickou spektroskopií. Součástí bude měření rychlosti rekombinace iontů s elektrony a analýza dat.


Obrázek 1. Schéma aparatury Cryo-FALP II.

Zásady pro zpracování:
1) Studium literatury.
2) Seznámení se s experimentem a diagnostickými metodami používanými v laboratoři.
3) Měření a vyhodnocení experimentálních dat.

Seznam odborné literatury:
[1] Atkins P.W., Physical Chemistry, Oxford University Press, ISBN 0-19-879285-9.
[2] Hutchinson I.H., Principles of Plasma Diagnostics, Cambridge University Press, 2002, ISBN 0-521-80389-6.
[3] Larsson M. and Orel A., Dissociative Recombination of Molecular Ions, Cambridge University Press, New York, 2008, ISBN 978-0-521-82819-2.
[4] Další časopisecká literatura podle dohody s vedoucím práce.