Kinetika reakci iontů s molekulami a rekombinace v plazmatu

Student: Michal Hejduk
Vedoucí: Doc. RNDr. Juraj Glosík, DrSc.
Konzultant: Mgr. Radek Plašil, Ph.D.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Reakce iontů s molekulami a jejich rekombinace s elektrony při nízkých teplotách patří k základním procesům určující složení laboratorního i kosmického plazmatu. Tyto reakce jsou určeny rychlostními konstantami, které pak spolu s koncentracemi jednotlivých částic v plazmatu určují jeho časový vývoj a případný rovnovážný stav. Reakce iontů s molekulami a rekombinace se dají experimentálně studovat v podmínkách rozpadajícího se plazmatu. Nedílnou součástí přípravy takového experimentu i zpracování výsledků je řešení soustavy kinetických rovnic a modelovaní průběhu procesů probíhajících v rozpadajícím se plazmatu. Toto modelování nám pak pomáhá určit optimální podmínky experimentu. Předmětem bakalářské práce bude určení základních procesů, sestavení soustavy bilančních rovnic a jejích řešení. Podmínky pro modelováni budou vybrány tak, aby umožnily optimalizovat experiment pro studium rekombinace iontů H3+ a HCNH+, které patří ke klíčovým iontům vyskytujícím se v kosmickém plazmatu.

Zásady pro vypracování
1) Studium literatury, seznámení se s experimentem.
2) Práce s různými systémy řešení rovnic chemické kinetiky a vyhodnocení jejich vhodnosti pro řešení zadaného problému.
3) Sestavení bilančních rovnic popisujících chemickou kinetiku tvorby a rekombinace iontů v proudícím dohasínajícím plazmatu.
4) Vyhodnocení vypočtených modelů a porovnání s experimentálně naměřenými daty.

Seznam odborné literatury
[1] Atkins,P.W.: Physical Chemistry, Oxford University Press, ISBN 0-19-879285-9.
[2] Fridman A., Kennedy L.: Plasma Physics and Engineering, Taylor and Francis, 2004, ISBN 1-56032-848-7.
[3] Smirnov B.M.: Physics of Ionized Gases, Wiley Interscience, 2001, ISBN 0-471-17594-3
[4] Další časopisecká literatura podle dohody s vedoucím bakalářské práce.

Obr. 1. Příklad vypočteného časového vývoje koncentraci iontů v plazmatu.Obr. 2. Experimentální aparatura pro studium kinetiky procesu v plazmatu - Flowing afterglow.