Testování úpravy povrchu vzorku iontovým svazkem pomocí STM

Vedoucí: Doc. RNDr. Ivan Ošťádal, CSc.
Stav projektu: volný

Anotace:

Cílem práce je testování režimu provozu iontového zdroje IQE 8/38 s rastrujícím svazkem pro nastavení vhodné interakce dusíkových iontů s povrchem. Bombardování povrchu energetickými ionty vede k odprašování povrchových atomů pevné látky. To lze využít pro čištění povrchu látek, u kterých lze narušení povrchu tepelně vyhojit (například některých kovů) nebo k řízené úpravě struktury povrchů. Přenos vzorku v experimentální ultravakuové komoře mezi držákem v měřicí hlavě rastrovacího tunelového mikroskopu (STM) a držákem v ohnisku iontového děla dovoluje bezprostřední prohlížení povrchů po bombardu (resp. i po následném žíhání) s atomárním rozlišením.

Výsledkem práce bude nastavení držáku vzorku pro optimální fokusaci iontového svazku, testování čištění povrchu monokrystalu Cu a hledání vhodného režimu pro vytváření atomárních teras na monokrystalech křemíku s orientací (111) a (100).

Projekt je součástí výzkumu zaměřeného na studium adsorpce na povrchu pevné látky pomocí STM. V případě úspěšného řešení budou získané výsledky podkladem pro publikaci v některém impaktovaném fyzikálním časopise. Na projekt může navázat zadání bakalářské práce.