Bleskovými výboji generované vlny hvizdového módu v magnetosféře Země

Student: Linzmayer Václav
Školitel: Doc. RNDr. František Němec, Ph.D.
Stav práce: zadaná

Anotace:

Podstatná část elektromagnetických vln hvizdového módu šířících se zemskou magnetosférou vzniká díky bleskové aktivitě v atmosféře. Tyto vlny výrazně ovlivňují nejen celkovou intenzitu a chování vln v okolí Země, ale rovněž i populaci energetických částic zachycených ve Van Allenových radiačních pásech, neboť způsobují jejich vysypávání do atmosféry.

Náplní doktorské práce je využití aktuálních družicových dat (Van Allen Probes, Cluster, DEMETER) a pozemních měření bleskové aktivity (globální blesková detekční síť WWLLN) pro systematickou identifikaci a studium vlastností a způsobu šíření těchto emisí, jakož i jejich vztahu k ostatním emisím a vlivu na radiační pásy. Aplikace pokročilých metod zpracování včetně strojového učení na dostupná data s vysokým rozlišením umožní identifikaci jednotlivých událostí a jejich přiřazení zdrojovým bleskovým výbojům. Zvláštní pozornost pak bude věnována způsobu šíření od zdroje až po družici a interpretaci pozorovaných frekvenčních spekter v závislosti na prošlé dráze a parametrech zdroje.

Literatura

1) D. A. Gurnett, A. Bhattacharjee: Introduction to Plasma Physics: With Space, Laboratory and Astrophysical Applications. Cambridge University Press, 2005. 2) M. G. Kivelson, C. T. Russell: Introduction to Space Physics. University Press, Cambridge, 1995. 3) G. K. Parks: Physics of Space Plasmas: An Introduction. 2nd ed. Westview Press, 2004. 4) Články v odborných časopisech doporučené vedoucím práce.