Vliv slunečního větru na dynamiku magnetosféry

Student: Drastichová Kristýna
Školitel: Doc. RNDr. František Němec, Ph.D.
Konzultant: Gilbert Pi, Ph.D.
Stav práce: zadaná

Anotace:

Magnetosférické procesy, zahrnující mimo jiné především dynamiku energetických částic tvořících Van Allenovy radiační pásy a vlnově-částicové interakce zodpovědné za jejich formování, jsou v konečném důsledku kontrolovány měnícími se parametry slunečního větru. V závislosti na jejich aktuálních hodnotách (případně na jejich krátkodobé historii) dochází k přenosu energie do magnetosférického systému, jakož i ke změnám polohy a tvaru magnetopauzy.

Náplní doktorské práce bude využití družicových (Van Allen Probes, Cluster, DEMETER) a pozemních (Sodankyla Geophysical Observatory, magnetosférické indexy) dat týkajících se toků energetických částic a vlnových intenzit uvnitř magnetosféry pro charakterizaci aktuálního stavu zkoumaného systému. Tento bude následně analyzován v závislosti na parametrech slunečního větru měřených v okolí Lagrangeova L1 bodu (primárně družice Wind a ACE) s cílem odhalit klíčové parametry a jejich význam pro veličiny měřené uvnitř magnetosféry. Zvláštní pozornost pak bude věnována význačným událostem ve slunečním větru (výrony koronální hmoty, meziplanetární rázové vlny) vedoucím na výrazné variace na krátkých časových škálách.

Literatura

  1. D. A. Gurnett, A. Bhattacharjee: Introduction to Plasma Physics: With Space, Laboratory and Astrophysical Applications. Cambridge University Press, 2005.
  2. M. G. Kivelson, C. T. Russell: Introduction to Space Physics. University Press, Cambridge, 1995.
  3. G. K. Parks: Physics of Space Plasmas: An Introduction. 2nd ed. Westview Press, 2004.
  4. Články v odborných časopisech doporučené vedoucím práce.