Povrchy komplexních materiálů a jejich interakce se světlem

Student: Alexander Aji
Školitel: Doc. Mgr. Martin Setvín, Ph.D.
Stav práce: zadaná

Anotace:

Nové technologie kladou značné nároky na fyzikální a chemické vlastnosti použitých materiálů, což vede k rychlému rozvoji nových materiálů s komplexním složením. Typickým příkladem jsou perovskity (chemické složení ABO3 [1]), široká třída materiálů, která v současné době přitahuje zančnou pozornost. Perovskity tradičně obsahují alkalický kov (A), přechodový kov (B), a kyslík (O), nicméně existují i výrazně sofistikovanější verze jako hybrid organohalide [2].

Tato disertační práce se zaměří na povrchy slibných materiálů podobného typu, s důrazem na jejich interakci se světlem. Konverze světla na jiné typy energie je základem řady technologií jako solární články, fotochemie [3] nebo optoelektronika. Pozornost se zaměří především na feroelektrické [4] materiály, jejichž vnitřní elektrické pole umožňuje efektivní oddělení elektronů a děr.

Hlavní experimentální technikou bude kombinované STM/AFM [5] s možností Kelvin Probe Force Microscopy. Dále budou používány integrální techniky fyziky povrchů, zejména LEED, XPS a LEIS.

Seznam odborné literatury