Rychlé hvizdy pocházející z elektrických výbojů v atmosféře Jupiteru

Student: Rosická Kateřina
Vedoucí: Prof. RNDr. Ondřej Santolík, Dr.
Konzultant: Ing. Ivana Kolmašová, Ph.D.
Stav práce: zadaná

Anotace:
Sonda Juno obíhá Jupiter od roku 2016. Její polární oběžná dráha ji pravidelně přivádí na vzdálenost pouhých 4000 km od viditelného povrchu, což je nejmenší vzdálenost, na kterou se kdy lidský stroj k Jupiteru přiblížil. Přístroje na palubě sondy, zejména analyzátor elektromagnetických vln Waves, zaznamenávají během blízkých průletů kolem planety velké množství rychlých hvizdů. Jejich původci jsou elektromagnetické signály způsobené elektrickými výboji v atmosféře Jupiteru, jen lehce poznamenané disperzí způsobenou průchodem řídkým plazmatem v ionosféře planety. Úkolem diplomové práce je vyvinout spolehlivou metodu pro zjištění amplitudy rychlých hvizdů, založenou na měření přístroje Waves, a následně zjistit, jak tato amplituda závisí na disperzi rychlých hvizdů, vzdálenosti místa jejich pozorování od planety a na poloze zdrojových výbojů. Na práci lze navázat v následném doktorském studiu.

Zásady pro vypracování:

  1. Studium literatury, sepsání přehledu dosavadních pozorování výbojů v atmosféře planety Jupiter.
  2. Přehled přístrojového vybavení sondy Juno a jejích dosavadních výsledků, se zvláštním zřetelem na přístroj Waves.
  3. Vývoj metody pro zjištění amplitudy rychlých hvizdů, založené na měření přístroje Waves.
  4. Analýza závislosti zjištěné amplitudy rychlých hvizdů na jejich disperzi, vzdálenosti místa jejich pozorování od planety a na poloze zdrojových výbojů.

Seznam odborné literatury:

  1. T. H. Stix: Waves in plasmas, AIP New York,1992.
  2. F.F. Chen: Introduction to plasma physics and controlled fusion, vol.1: Plasma physics, Plenum press, New York, 1984.
  3. Časopisecká literatura dle dohody s vedoucím práce