Modifikace povrchů křemíku pro selektivní adsorpci

Student: Doležal Jiří
Vedoucí: Doc. RNDr. Ivan Ošťádal, CSc.
Konzultant: Doc. RNDr. Pavel Sobotík, CSc., RNDr. Pavel Kocán, Ph.D.
Stav práce: obhájená

Abstrakt:

Využití organických molekul v aktivních elektronických prvcích nové generace je důležitou součástí základního výzkumu materiálů. Nové prvky mohou cíleně využít některé z širokého spektra vlastností organických molekul a fyzikálních interakcí pro uchování nebo změnu stavu, řízený transport náboje, selektivní senzorické aplikace a mnoho dalších, potenciálně uplatnitelných při praktické realizaci v rámci technologií přenosu informace. Integrace nových funkčních struktur do elektronických celků připravovaných v současnosti rozvinutými technologiemi na bázi křemíku je důležitým předpokladem pro finální aplikace.

Čistý povrch křemíku díky své reaktivitě není přímo vhodný pro vytváření funkčních struktur z organických molekul s požadovanou morfologií, zejména, chceme-li využít tendence k samo-uspořádání jako na kovových površích. Takové podmínky lze vytvořit modifikací povrchu křemíku, při které dojde k nasycení volných vazeb a snížení reaktivity. Potřebné „funkcionalizace“ povrchu lze dosáhnout například vytvořením povrchových rekonstrukcí křemíku s kovy. Podle orientace povrchu, výběru kovu a podmínek (množství kovu, žíhací teplota a doba ohřevu) lze získat struktury s různým uspořádáním a symetrií. V oddělení TV je v současnosti zkoumána modifikace povrchů Si(111) a Si(100) kovy: Th, Mn, In a Sn, příprava povrchových rekonstrukcí a vliv na adsorpci molekul ftalocyaninů (CuPc).

Cílem navrhované práce je prozkoumat možnosti cíleného vytváření adsorpčních předloh pro růst jedno a dvourozměrných struktur molekul CuPc. Pro studium morfologie rekonstruovanych povrchu, jejich elektronové struktury a adsorpce bude využita skenovací tunelová mikroskopie.

Úkoly práce:
1. Studiem literatury získat základní přehled o rekonstruovaných površích Si-kov, zejména s In a Sn, a provést výběr povrchů vhodných pro experimentální studium.
2. Zvládnout definovanou přípravu vybraných povrchů s malým množstvím defektů.
3. Měření morfologie a elektronové struktury vybraných povrchů v STM.
4. Depozice molekul CuPc pro malé pokrytí vhodné pro studium adsorpce jednotlivých molekul.
5. Vytvoření většího pokrytí pro studium vzájemné interakce molekul na modifikovaném povrchu.

Literatura:
Chen C.J., Introduction to Scanning Tunneling Microscopy, Oxford Univ. Press, Oxford 1993, 2008.
Další literatura a články podle doporučení vedoucího práce.