Analýza aurorálního sykotu z měření umělých družic

Vedoucí: Doc. RNDr. Ondřej Santolík, Dr.
Stav práce: volná

Anotace:

Aurorální sykot jsou elektromagnetické vlny šířící se kosmickým plazmatem nad oblastmi vzniku polárních září (tzv. aurorálními oblastmi). Tyto vlny vznikají ve výšce 2 až 4 poloměrů Země na frekvencích stovek Hz až desítek kHz. Pro jejich detekci je vhodné používat družice s polární dráhou letu. Po převedení zaznamenaného elektrického signálu na akustický vzniká příznačný syčivý zvuk, podle toho také vznikl název aurorální sykot (angl. auroral hiss).

Součástí bakalářské práce je studium dat zaznamenaných družicemi CLUSTER evropské kosmické agentury. Tyto výsledky budou použity k upřesnění rozsahu oblasti, ve které je aurorální sykot pozorován a k objasnění statistických vlastností jeho šíření. Podstatnou součástí práce je studium existující literatury a sepsání jejího souhrnu. Na práci lze navázat v následném magisterském, případně doktorském studiu.

Zásady pro vypracování:
1) Studium literatury, sepsání přehledu výzkumu aurorálního sykotu
2) Studium přístrojového vybavení družic CLUSTER a dostupných programů pro analýzu vlnových dat této družice (http://os.matfyz.cz/PRASSADCO/).
3) Analýza měření aurorálního sykotu zaznamenaných družicemi CLUSTER.

Seznam odborné literatury:
T. H. Stix: Waves in plasmas, AIP New York,1992.
F.F. Chen: Introduction to plasma physics and controlled fusion, vol.1: Plasma physics, Plenum press, New York, 1984.
Časopisecká literatura dle dohody s vedoucím práce